De câte ori nu ni s-a întâmplat să scrâşnim din dinţi la auzul unei prezentatoare ce foloseşte cu lejeritate termenul de „raliu” pentru orice competiţie motorizată? Dacă nu ţi s-a întâmplat suficient de des, te lăsăm să arunci un ochi pe un articol care ne sugerează să vizităm Monaco pentru Raliul Formula 1 Grand Prix:

Din dorinţa de a încuraja consumul responsabil al termenului de „raliu”, am decis să trecem în revistă principalele tipuri de competiţii auto.
Clasificarea competiţiilor
Înainte de toate, să trecem în revista competiţiile, în funcţie de forma lor. Acestea se disting în trei categorii:
- Competiţii de timp – Câştigă cel care parcurge distanţa cea mai mare într-un interval de timp dat,
- Competiţii de distanţă – Câştigătorul este cel care parcurge distanţa dată în cel mai scurt timp
- TSD (Time-Speed-Distance) – Competiţii în care distanţa dată trebuie parcursă într-un timp stabilit, iar parcurgerea sa mai rapidă sau mai lentă atrage penalizări; pe scurt: regulatorii.
Am ales 15 tipuri de competiţii, pe care le vom explora în cele ce urmează.
Formula (1,2,3, e)
Una dintre primele forme de curse auto din lume, datând din 1950. Monoposturile se întrec pe circuite construite special şi pe drumuri publice, în bătălia pentru cele două titluri: piloţi şi constructori.

Pe scurt, Formula 1 reprezintă apogeul tehnologic din toate punctele de vedere – de la maşini până la elemente de siguranţă, aparatură mecanică, instrumente de comunicare şi măsurare, s.a.m.d. Dacă pe un circuit aleargă monoposturi, iar în orice cadru aparatura, îmbrăcămintea, accesoriile însumează cel puţin un milion de euro, e clar că te uiţi la Formula 1.
Formula 2 şi Formula 3 au rolul de a facilita accesul piloţilor din campionatele de Karting, respectiv de a-i familiariza cu monoposturile.
Iar Formula E este o competiţie destinată maşinilor electrice, pentru că suntem, totuşi, în 2020 şi maşinile electrice sunt considerate importante, sau ceva.
Raliuri
Maşini modificate (de producători sau aftermarket) se întrec pe segmente de traseu dinainte stabilite (probe speciale), pe macadam sau asfalt. Fiecare maşina conţine un pilot şi un copilot, primul pilotând iar cel de-al doilea urlând de frica pentru propria-i viaţă, din scaunul din dreapta după cum ne demonstrează filmuleţul de mai jos.
Prima ediţie a Campionatului Mondial de Raliuri a avut loc în 1973, însă termenul pare să dateze din 1911 când un astfel de eveniment a avut loc la Monte-Carlo. Un secol mai devreme, în 1894 mai exact, parizienii organizau „Competiţia de căruţe fără cal Paris-Rouen” (Concours des Voitures sans Chevaux), care a avut chiar şi un sponsor. Pe vremea aceea, rolul copilotului era de observator care transmitea rapoarte comisiei pentru acordarea premiilor, semn ca francezii nu stăpâneau concepte precum paraîndărătul sau nepotismul.
Viteză pe traseu montan (viteză în coastă)
Piloţii parcurg un traseu montan în urcare, pe asfalt, iar cel mai bun timp câştigă. Competiţiile sunt împărţite în recunoaşteri, antrenamente şi manşe de concurs, iar piloţii nu au copiloţi, drept care ne imaginăm că îşi şoptesc singuri „dreapta 3” când e nevoie.

Este una dintre cele mai vechi forme de motorsport, prima ediţie având loc – ghici ce – tot în Franţa, în 1897 în La Turbie. Pe meleagurile noastre, primul eveniment major a fost organizat pe Feleac, iar din 1930 a fost inclus în Campionatul European. Când şi de ce a fost anulat vă povestim altă dată, după ce aflăm şi noi.
Anduranţă
Un tip de competiţie gândită pentru a testa deopotrivă rezistenţa vehiculelor şi a piloţilor. Echipele sunt formate din mai mulţi piloţi ce se schimbă prin rotaţie, probabil pentru că nicio fiinţă umană nu poate conduce 24 de ore fără oprire, iar consumul de energizante e îngreunat de casca de protecţie.

Competiţiile de anduranţă pot fi de timp sau de distanţă, durează 6, 12 sau 24 de ore, iar distanţa medie e de 1.600km.
Touring (Campionatul de Turisme)
O competiţie în care maşini de serie modificate se întrec pe circuit. Maşinile omologabile trebuie să se fi produs în măcar 5000 de exemplare pe an, sunt limitate la 2.0l turbo, 350 hp şi greutatea individual controlată, pentru a echilibra performanţele.
Popularitatea sportului este explicată de folosirea şasiului original, ceea ce face maşinile recognoscibile şi audienţa posesoare de Cruze un pic mai mândră de propria maşină.
Truck Racing
Se desfăşoară pe circuite sau pe şosele, cu capete tractoare modificate. Deloc surprinzător, prima apariţie a acestui sport a fost în SUA anului 1979, probabil ca urmare a obsesiei americanilor pentru maşini mai mari.
În 1985 a fost introdus de FIA şi în Europa, aşa că dacă te-ai săturat să explici ce-ai în remorcă vameşilor ucraineni, ai putea lua în calcul o reprofilare fără să fie necesar să aplici pentru viză.
Rallycross
Se desfăşoară pe un circuit cu suprafeţe mixte, în maşini modificate – e practic un raliu pedepsit.

Sportul a început ca un show televizat, în 1967, pe circuitul Lydden din Marea Britanie, urmând să fie luat în serios şi inclus în calendarul FIA, după numai 44 de ani.
Karting
Văzut ca o oportunitate de a învăţa şi de a dezvolta abilităţile piloţilor, începând cu vârsta de 12 ani. Similar cu Formula 1, se desfăşoară pe circuite de dimensiuni mai mici, la viteze mai mici, însă am citit cum că efortul fizic ar fi comparabil – şi are sens, nivelul vibraţiilor, expunerea la transferurile de mase precum şi absenţa servodirecţiei şi răspunsul agresiv al acceleraţiei şi al frânei, pun extra presiune pe corpul pilotului.
Drift
Judecate din prisma corectitudinii liniei abordate, a vitezei, a unghiului, a fluidităţii, a stilului şi a… spectacolului – criteriu care tine de cantitatea de fum scoasa în procesul distrugerii anvelopelor, de cât de aproape eşti de a-ţi ştirbi eleronul de diferite elemente de decor, dar şi de reacţia publicului, şi o sumă de alte criterii ce par mai degrabă arbitrare decât ştiinţifice, competiţiile se desfăşoară pe o porţiune mică de circuit şi sunt formate din calificări individuale şi finale, în tandem.

Drag
Un test de accelerare în linie dreaptă, ce datează aproape de când avem vehicule motorizate, semn că remarcile de genul „te fac, fraiere” sunt întipărite în mentalul colectiv dintotdeauna. Data viitoare când pasagerul se supără pe tine pentru liniuţa pe care ai facut-o cu fraierul cu Audi la plecarea de la semafor, îi poţi povesti asta. Cu plăcere.
Autocross
O competiţie în care piloţii parcurg individual un traseu marcat pe asfalt sau macadam. Victoria pe traseul de 1-2 km ţine mai mult de manevrabilitatea maşinii şi aptitudinile pilotului decât de puterea motorului sau viteză. Un rallycross de unul singur.
Istorice

Încadrate într-o clasă specifică la unele evenimente, vehiculele istorice au şi propriile evenimente de raliu, regularitate, şi chiar Formula 3. Evenimentele reprezintă o ocazie de a vedea maşini extraordinare, adevărate piese ale istoriei automobilelor, unele datând din anii ’50, alături de oamenii care au refuzat să facă din ele spaţiu de stocare sau coteţ pentru animale, în ciuda insistenţelor celor din jur.
Regularitate
Competiţii de viteză medie ce presupun o deosebită precizie şi acurateţe din partea piloţilor. Aceştia trebuie să parcurgă distanţa stabilită într-un timp exact, respectând regulile de circulaţie, ceea ce ne face să credem că FIA a ales maşinile istorice pentru a justifica acest campionat. Altfel sună ca şi cum ai privi maşinile de pe un segment de drum pe care se deplasează şi un Polo de la Rutieră.
Rally raid
Un maraton off-road ce se întinde pe mai multe zile şi în mai multe ţări, la care pot participa motociclete, maşini şi camioane. Navigaţia este extrem de importantă, precum şi aptitudinile şi anduranţa piloţilor, a copiloţilor şi a vehiculelor. Cam ca un drum din Bucuresti în Brasov în a doua zi de Crăciun, doar că off-road, fără acces la service şi cu o durată ce poate atinge 15 zile. E totuşi un sport, nu un deficit de infrastructură.
Time attack
Un tip de competiţie în care piloţii parcurg multiple tururi de circuit, iar cel ce obţine turul cu timpul cel mai bun câştigă. După care, probabil, mulţumită forţelor centrifuge, are ocazia să îşi reexamineze micul dejun.
Alte tipuri de competiţii
Production Cars, One-Make, Street Racing, Monster Truck sau chiar raliul maşinilor de tuns iarba – semn că nu ducem lipsă de pretexte pentru a ne antrena spiritul competitiv. Dar despre ele vorbim altă dată.