Nu mai e chiar o noutate – Elfyn Evans a devenit primul castigator britanic al Raliului Suediei, intr-un sezon in care, culmea, nu s-a trecut peste saritoarea denumita in memoria unuia dintre cei mai buni piloti ai Regatului Unit, Colin Mc Rae.


Finalul ultimei speciale din Monte, cand se vedea intrecut de coechipierul Ogier, pare sa-i fi dat aripi lui Elfyn, care a fost de nebatut. Din primele 7 speciale (din totalul de 9, cate s-au disputat in cele din urma), a castigat 5, iar 2 le-a terminat in pozitia secunda.

Elfyn Evans @ Raliul Suediei 2020
Multumim, David Williamson

Inaintea Power Stage-ului, galezul avea un avans linistitor fata de toti urmaritorii sai, iar parcurgerea ultimei etape a raliului a fost o simpla formalitate. In plus, rezultatele obtinute in cele 2 raliuri de pana acum, il plaseaza pe primul loc la general, la egalitate cu Thierry Neuville. Siret ca un vulpoi, belgianul a stiut sa isi conserve energia si anvelopele pana la Power Stage, unde, cu locul 2 obtinut, a salvat tot ce putea fi de salvat intr-o etapa dominata copios de Toyota.

Thierry Neuville @ Raliul Suediei 2020
Multumim, David Williamson


Bucuria niponilor a fost umbrita de un singur party-breaker – Ott Tanak, insinuat pe 2 intre Yarisurile momentan dominante. In ciuda durerilor resimtite la start, originare in uluitorul sir de piruete intreprins la Monte, Ott a avut un parcurs consistent si consecvent rapid. Nu a reusit sa se apropie in niciun moment de Evans, chiar daca a fost singurul care a tinut pasul. In decursul Power Stage-ului, insa, a facut o mica greseala si a incheiat proba al 4lea, pierzand puncte potential pretioase in fata lui Ogier.

Seb Ogier @ Raliul Suediei 2020
Multumim, David Williamson


Francezul, triplu incoronat in Suedia de-a lungul anilor, poate fi considerat marele pierzator. Finalul incredibil al raliului ne-a adus ceva ce rar vedem – Ogier, pierzand in Power Stage timp valoros si pentru pozitia la general. Pozitia favorabila in Raliul Mexicului, astfel obtinuta, trebuie sa fi fost plapanda consolare. Chiar daca la general Ogier e doar la cateva puncte in spatele rivalilor, de data asta, presiunea este maxima…

Kalle Rovanpera @ Raliul Suediei 2020
Multumim, David Williamson


Ajungem la omul zilei. Domnul record, Kalle Rovanpera. La 19 ani si 139 de zile, a devenit cel mai tanar pilot aflat pe podium in intreaga istorie a sportului. Iar maniera in care a facut acest lucru, ucigand entuziasmant Power Stage-ul, intr-un raliu castigat acum fix 19 ani de catre tatal sau. WRC-ul crede in povesti frumoase, iar Kalle, optimist frizand impertinenta, declara ca asteapta sa troneze pe un podium integral finlandez in Raliul Finlandei, iar recordul lui Jari-Matti Latvala (cel mai tanar castigator al unui raliu – 22 ani si 313 zile) pare in mare pericol.

Sursa foto coperta: EWRC Results, David Williamson