Vuieste internetul zilele acestea la aflarea stirii ca Dacia va produce un vehicul full electric. Primul. Stiai deja. Ce nu stiai este ca trei grupuri de cercetare europene au ajuns la concluzia ca pentru a limita emisiile, ultima masina propulsata de benzina – la nivel global – ar trebui sa fie vanduta in 2035.
Decizia Dacia este una necesara – chiar daca sunt voci care spun ca nu este motivata de cererea clientilor actuali. In contextul in care pandemia a decimat vanzarile producatorilor de autovehicule (Mercedes Benz a inregistrat o scadere de 20% a vanzarilor globale in primele 6 luni din 2020), Groupe Renault decide extinderea gamei producatorului roman cu un model ce pastreaza filosofia de business Dacia: cel mai ieftin vehicul complet electric produs in Europa.
Inainte sa te entuziasmezi la aflarea vestii ca producem si noi masini electrice cu potential competitiv pe piata Vest-Europeana, afla ca Spring nu este un model dezvoltat local, ci o reinterepretare a unui model comercializat deja pe piata chineza sub sigla Renault.
Ce stim despre Dacia Spring
Modelul se va incadra in clasa mini cu o lungime de 3.7m, va fi propulsat de un motor de 44cp, si va atinge viteza maxima de 125 km/h, pentru aproximativ 200km (225 km autonomie totala WLTP). Masina va prelua elemente tehnice, de siguranta, motorizare si aspect de la Renault K-ZE – informatie impachetata in comunicatul de presa oficial ca „profitand de experienta de 10 ani a Grupului Renault, pionier si lider in materie de mobilitate electrica”.

Posesorii de Dacia Spring vor putea descarca aplicatia My Dacia care le ofera informatii despre masina (nivelul bateriei, autonomia restanta), dar si posibilitatea de a activa clima de la distanta si de a-si localiza masina. Smart.
Cunoscand aceste informatii putem spune ca Dacia Spring tinteste segmentul business, preponderent pe cel de ride sharing, pentru care Spring pare o alternativa perfect viabila. Din prisma unui utilizator final, insa, Spring nu inlatura necesitatea de a avea si o masina-masina, pentru drumuri mai lungi.
Care sunt alternativele?
Sa aruncam o privire si in ograda altor producatori. Spre exemplu, concurentul Volkswagen, ID.3 va avea o autonomie de aproape 300km, 126 cp si viteza maxima de 160 km/h. Pretul? 35.000 EUR.
Sau Opel. Pentru 30.000 EUR iti poti lua Corsa-e, un vehicul electric cu o autonomie de 300km, 136 cp si viteza maxima de 150km/h.
Peugeot e-208, tot in jur de 30.000 EUR, autonomie tot de 300km, 136 cp si viteza maxima 150km/h.
Despre pretul Dacia Spring stim doar ca va fi unul „specific Dacia” si ca producatorii au luat in calcul amortizarea in 3 ani (pentru un consum mediu de 7l/100km).
Ramane, insa, comparatia pe partea tehnica. Este adevarat, 30.000 EUR sunt o suma respectabila, insa toti concurentii directi ai Dacia ofera masini cu autonomii mai mari, putere mai mare si o viteza maxima ce le face pretabile si pentru deplasari in afara mediului urban.
Jumatati de masura
In conditiile in care Dacia Spring va avea un real succes in Romania, autonomia de 200 km a showcar-ului ridica o problema reala: Cum vor parcurge oamenii distante mai mari de 200 km, sau mai bine spus in cat timp? Cu ajutorul unei borne DC 30 kW, Spring se incarca pana la 80% in mai putin de o ora, fata de o jumatate de ora cat declara producatorii concurenti.

E totusi Dacia
Daca te afli in tagma celor ce nu au incredere in Dacia, pentru ca… ei bine, e Dacia!, afla ca nu esti singur. Dupa aproape doua decenii de la lansarea Logan-ului, producatorul roman se bucura de o mai mare incredere pe pietele externe decat pe cea interna. Iar aceasta se intampla pentru ca nemtii nu sunt „prea saraci sa isi ia masini ieftine”, in timp ce pentru unii dintre noi nu exista rusine mai mare decat a cobori dintr-o Dacie proprietate personala.
Apoi sunt discutiile despre duble standarde, precum si performantele rusinoase la testarile de siguranta. In caz ca nu te ajuta memoria, in 2017 Duster-ul a obtinut 0 stele la testul GlobalNCAP – si deoarece airbag-urile au fost pe atunci incadrate la dotari suplimentare. Renault a cerut refacerea testului si in urma acestui pas, modelul a obtinut 3/5 stele. Rusinea a ramas.
Concluzie
Avem nevoie de vehicule electrice accesibile. Avem mare nevoie. Iar pentru asta, decizia Dacia este absolut laudabila.
Cu toate acestea, din dorinta de a-si respecta filosofia de business si a oferi cel mai mic pret pentru o masina electrica, Dacia au sacrificat elemente importante ale performantei noului Spring. Nu multi sunt cei care vor putea renunta la masina pe benzina, pentru o masina – ce-i drept, electrica – cu 44 cp si viteza de top limitata la 125 km/h.

Trebuie sa avem in vedere ca tranzitia de la combustibil fosil la electric nu va fi una usoara, iar procesul de adaptare va fi unul lung – atat din perspectiva producatorilor, a infrastructurii, cat si din perspectiva individuala. Ce e clar este ca nu mai este loc de romantisme cu efecte distrugatoare pentru mediul inconjurator – schimbarea se intampla si este necesara, indiferent de preferintele noastre soferistice.
